Tornem a moure’ns: com ha de ser la mobilitat post-confinament?

Tornem a moure’ns: com ha de ser la mobilitat post-confinament?

Blog

04/06/2020

Amb el desconfinament ens preguntem: la forma com ens movem és la millor? Tenim massa dependència del cotxe? Reflexions per a una mobilitat més sostenible.

A mesura que els dies passen, les diferents províncies avancem en el desconfinament. En el moment d’escriure aquest article a Valls estem ja en fase 2 i això vol dir que podem moure’ns dins la nostra regió santària amb relativa llibertat.

És innegable que la COVID-19 ens ha afectat com a societat. Ens ha girat cap per avall les rutines. Ens ha qüestionat el que ens semblava inqüestionable. I ens ha obert vies de reflexió, també pel que fa a la mobilitat.

La forma com fins ara ens movíem era la millor? Som massa dependents del cotxe? Ara que tornem a moure’ns volem aprofitar per reflexionar-hi i donar-te el nostre punt de vista.

Cap a una mobilitat més responsable

Després de més de dos mesos aturats, hem vist com els nivells de contaminants de l’aire han baixat dràsticament. I això sembla que es deu, en gran mesura, als pocs cotxes que han circulat per les carreteres durant el confinament.

“I ara què?”, ens preguntem. Creus que amb el post-confinament hem de tornar a les rutines i hàbits d’abans? Nosaltres creiem que aquesta és una oportunitat fantàstica per tenir en compte les alternatives que ens ajudaran a tenir una mobilitat més responsable.

Aquestes alternatives passen per donar prioritat als vehicles no contaminants: des dels cotxes elèctrics a bicicletes i patinets, passant pel transport públic. I no oblidem les nostres cames! Moltes vegades anar caminant serà el millor substitut per trajectes curts. En definitiva, tot això ens portarà cap a una mobilitat “més activa i saludable”, com apuntava Sonia Díaz de Corcuera fa uns dies en un webinar organitzat per FESVIAL.

Però la responsabilitat d’apropar-nos cap a aquest tipus de mobilitat també és dels governs i ajuntaments. I en aquest sentit, què s’està fent a Valls?

L’ajuntament de Valls promou aparcaments més econòmics pels qui utilitzin transport públic

Celebrem que a la nostra ciutat surtin iniciatives com aquesta! És un nou servei de l’ajuntament que es diu Park&Ride i pretén incentivar l’ús del transport públic interurbà entre les persones que viuen fora de Valls, però que s’hi han de desplaçar perquè o bé hi treballen o hi estudien.

Les places d’aparcament de zona blava Park&Ride estan al voltant de l’estació d’autobús i de l’estació de tren i tenen una tarifa reduïda de 0,5€ / mig dia i 1 € / dia. Us animem a aprofitar-les!

Pots trobar més informació sobre com aconseguir la targeta Park&Ride aquí.

Com podem moure’ns a partir d’ara?

Més enllà del tipus de mobilitat que escollim, és cert que a partir de la fase 1 se’ns va obrir un món nou de possibilitats de desplaçaments. I a mesura que avancen les fases podrem anar movent-nos encara més. Et fem un repàs del què pots fer:

Mobilitat dins la província

Amb la fase 1 ja es van començar a permetre certs desplaçaments més enllà dels estrictament bàsics (feina, supermercat, farmàcia…) als que estàvem acostumats fins a aquell moment. Això ens obria la possibilitat de començar a pensar en el turisme i les escapades a nivell local.

Amb la fase 1 i 2 ja podem:
  • Desplaçar-nos més d’una persona al mateix vehicle.
  • Anar a una segona residència si aquesta està a la mateixa província.
  • Moure’ns a allotjaments turístics locals.
  • Anar a visitar familiars i amics de la zona i trobar-nos amb ells sempre i quan no siguem més de 10 persones.
  • També s’amplia la quantitat i recurrència del transport públic.
Amb tota aquesta nova llibertat és normal que haguem començat a utilitzar el transport amb més periodicitat. Com et comentàvem al nostre últim article, si utilitzes cotxe per desplaçar-te i l’has tingut parat durant aquest temps, recorda que per moure’t amb seguretat i tranquil·litat pots passar pel taller per fer-hi una revisió.

Mobilitat fora de la província

La mobilitat fora de la província / regió santària està reservada per quan entrem a la fase 3, que segurament serà a principis o meitat de juny.

En aquest moment ja sí que tindrem molta més llibertat de moviment i, potser, ja t’estàs plantejant què faràs aquest estiu. Tots tenim ganes de sortir a gaudir del bon temps i agafar aire i, per tant, és normal que ja vagis planificant on anar de vacances aquest estiu.

Si estàs pensant en escapar-te a la muntanya, en tornar agafar la bici o en passar uns dies amb la família a la platja, aprofita aquests dies per preparar-ho tot bé. Si necessites preparar el teu vehicle pels possibles desplaçaments que vindran aquest estiu, aquí estem! Si necessites qualsevol accessori, des de porta-bicis a cofres o remolcs, passa pel taller i t’ajudem. Acabem aquest article tornant-te a recordar: tot i ser un taller de cotxes, per sentit comú i per responsabilitat, no tenim altra opció que animar-vos a utilitzar sempre que pugueu els transports més sostenibles que tingueu al vostre abast. I ara que encarem el desconfinament al complet, potencieu al màxim el turisme responsable i de proximitat. És responsabilitat de tots cuidar-nos i fer país!
Tornem a moure’ns: com ha de ser la mobilitat post-confinament?

Blog

04/06/2020