Què fer per moure’m d’una forma més sostenible

Què fer per moure’m d’una forma més sostenible

Blog

14/09/2020

El setembre és sinònim de tornar a la rutina: els més petits a l'escola i els més grans a la feina. Aquesta rutina comporta haver de fer molts viatges amunt i avall. Et sorprendria saber que cada dia, de mitjana, cadascú fa més de 30 quilòmetres en cotxe? Doncs és ben cert i la tendència va a l'alça! Però quin impacte té dependre tant del cotxe?

El sistema actual de transport, un sistema caduc

El transport, tal i com l'entenem avui en dia, hauria de tenir els dies comptats. Pel bé del medi ambient i, de fet, pel bé de tots. Sabies que la mobilitat actual és un dels factors que més impacte negatiu té sobre el medi ambient? El perquè és ben senzill:
  • Per una banda, els cotxes són els vehicles que més gasos d'efecte hivernacle generen, seguits dels camions i autobusos. I cada dia es mouen milers i milers de vehicles d'aquests tipus per les nostres carreteres.
  • I per altra banda, les infraestructures per on ens movem (carreteres i tot tipus de vies) ocupen cada vegada més espai; un espai que abans era o bé dels peatons o bé espai natural. La mobilitat és un dels eixos vertebradors de la planificació dels espais públics, i les carreteres i carrers tenen més pes que els espais d'esbarjo i/o naturals.
Però tot i que entendre per què la mobilitat actual no és sostenible és fàcil, posar-hi solució no ho és tant. Això sí, si tots i cadascun de nosaltres hi podem posar el nostre granet de sorra, ho millorarem.

Què pots fer per moure't d'una forma més sostenible?

Com has vist, hi ha molta feina a fer per millorar la mobilitat. El sistema actual tard o d'hora haurà de canviar i tots haurem de fer un canvi de xip. És per això que és important que també inculquem als nens i nenes la importància d'una mobilitat més sostenible. La tornada al col·le és un bon moment per explicar-los-hi que hi ha altres formes de moure's, molt més respectuoses amb el medi ambient. I si ho poden veure amb els seus propis ulls, millor que millor! Així doncs, què pots fer realment per moure't d'una forma més sostenible? Et donem algunes idees:

Prioritza el cotxe elèctric

Si el teu cotxe comença a ser vellet i estàs pensant en renovar-lo, per què no triar un cotxe elèctric? Un estudi de la Federació Europea de Transport i Medi Ambient estima que, durant el cicle de vida d'un cotxe elèctric, es generen tres vegades menys d'emissions (CO2) que amb un cotxe de gasolina o dièsel. Imagina't com podríem reduir l'impacte al medi ambient, amb els cotxes elèctrics! Tot i així, sabem que la compra d'un cotxe elèctric no és una decisió fàcil, ja que implica un bona inversió. Si no pots fer-ho, una bona alternativa poden ser els cotxes híbrids, si vols fer la transició cap a l'elèctric més a poc a poc.

Busca altres vies de transport

No tot és el cotxe. Toca ser creatius! Per segons quin tipus de trajectes hi ha altres vehicles que, de fet, et seran més pràctics. La bicicleta o el patinet en són grans exemples! I pensa que n'hi ha dels de tota la vida, però que també n'hi ha d'elèctrics.

Utilitza el transport públic

De vegades subestimem el transport públic però és una gran opció per moure'ns d'una manera sostenible, tant dins d'una ciutat com per anar a pobles o ciutats veïnes. Si tens fills/es, mira quina és la parada de bus més propera a l'escola. Si has d'anar a la feina, mira't com podries arribar-hi en transport públic. És probable que t'enduguis una agradable sorpresa al veure que anar en bus és molt còmode. Podràs gaudir dels moments en bus per llegir, escoltar música i oblidar-te de l'estrès diari de conduir.

El cotxe només quan sigui estrictament necessari

Evita agafar el cotxe per desplaçaments molt curts. Anar a peu és més ràpid i pràctic del que solem pensar! I t'estalvies aparcament. Si tens el xip d'agafar el cotxe per tot, et recomanem que abans de fer-ho hi pensis un parell de vegades. Per veure si val la pena o no agafar el cotxe és molt fàcil: si calcules el temps que tardaràs en treure el cotxe de l'aparcament, desplaçar-te i buscar nou aparcament i aquest temps supera el que tardaries en arribar-hi a peu, doncs no val la pena!
Què fer per moure’m d’una forma més sostenible

Blog

14/09/2020